Juhlissa ruoka-allergian kanssa
Juhlat tuovat mukavaa vaihtelua arkeen. Moniin juhliin liittyy ruokailutilanteita, joihin ruoka-allergiat vaikuttavat. Hyvät esivalmistelut tekevät juhlista onnistuneet myös ruokien osalta.
Vinkkejä juhlavieraalle
Yleinen käytäntö on, että juhlavieraita pyydetään ilmoittamaan erityisruokavalionsa etukäteen tiettyyn päivään mennessä. Omat ruoka-allergiat kannattaa ilmoittaa kirjallisena ja tarkasti. Jos jokin ruoka-aine aiheuttaa oireita vain raakana, se kannattaa ilmoittaa selkeästi, jotta tarjoilujen valmistaja ei turhaan rajoita jonkin raaka-aineen käyttöä. Jos jollekin ruoka-aineelle on anafylaksian riski, sekin tulee ilmoittaa selkeästi. Jos juhlatarjoilut järjestää jokin ulkopuolinen taho, esimerkiksi ravintola, kannattaa juhlajärjestäjälle kertoa, että oman puhelinnumeron saa välittää ravintolalle. Näin ravintola voi tarvittaessa kysyä lisätietoa suoraan allergiselta itseltään.
Jos tietää, että juhlajärjestäjä laittaa itse tarjoilut, voi tarjoutua vinkkaamaan hyvää reseptiä. Kannattaa hyödyntää esimerkiksi Erimenun reseptejä. Juhlajärjestäjä voi kaivata vinkkejä myös leivontaan sopivista tuotteista, vaikkapa ryhdikkäästi kakun päällä pysyvästä vispivalmisteesta.
Kaverisynttäreille menevän ruoka-allergisen lapsen huoltajan ja juhlajärjestäjän kannattaa jutella etukäteen allergioista. Tarvittaessa käydään yhdessä läpi anafylaksian tunnistamista ja ensiapua. Huoltaja voi myös tarjoutua leipomaan juhliin omalle lapselleen sopivaa herkkua, joka näyttää samalta kuin muille tarjoiltava tuote. Allergia-, iho- ja astmaliiton blogista voi lukea ruoka-allergisen lapsen äidin ajatuksia lapsen kaverisynttärivierailuista.
Vinkkejä juhlajärjestäjälle
Juhlajärjestäjän kannattaa pyytää vierailta etukäteen tiedot erityisruokavalioista. On kohteliasta, että jokaiselle vieraalle löytyy jotakin syötävää, mutta kaikille ei tarvitse olla kaikkea. Erityisesti lasten juhlissa olisi hyvä, että allergisen tarjottavat näyttäisivät melko samalta kuin muiden. Lapset ottavat oman erilaisuutensa usein raskaammin kuin aikuiset.
Juhlajärjestäjän tulee huolehtia, että vieraiden erityisruokavaliotiedot välittyvät tarjoiluista vastaavalle taholle, esimerkiksi pitopalvelulle. Jos juhlatarjottavat valmistaa itse, kannattaa allergialistat käydä läpi useampaan kertaan, ettei vahinkoja pääse syntymään. Lista kannattaa ottaa mukaan myös ruokakaupoille. Voi nimittäin käydä niin, että on suunnitellut ostavansa tiettyä kreemijauhetta, mutta kyseinen tuote onkin loppu, ja tilalle on etsittävä toinen tuote. Silloin voi listasta tarkistaa, ettei tuossa toisessa tuotteessa ole epäsopivia raaka-aineita.
Jos tarjoilut valmistetaan omin voimin, tulee kiinnittää erityishuomiota puhtauteen. Puhtain käsin, puhtailla pinnoilla, puhtain välinein ja avaamattomista pakkauksista otetuilla raaka-aineilla valmistuvat turvallisesti nautittavat tarjoilut. Tarjottaville varataan omat tarjoilulautaset ja ottimet. Allergisen ruuat ja herkut voidaan sijoittaa omalle tarjoilupöydälleen tai esimerkiksi suojata puhtailla kakkukuvuilla. Tarjottavien yhteyteen kannattaa kirjoittaa, mitä ne sisältävät, tai vähintäänkin kirjoittaa itselleen sisällöt ylös, jotta niitä voi näyttää allergiselle.
Jos ruoka tarjoillaan noutopöydästä ja juhlissa on vaikeasti allergisia, heidän kannattaa ottaa ruokansa ensin. Näin ruuat eivät ole ehtineet kontaminoitua. Noutopöydässä tapahtuu helposti kontaminaatiota, kun vieraat ottavat ajattelemattomasti eri ruokia samoilla ottimilla tai ruokaa putoilee ottimista eri kulhoihin.
Tuotteita voi ostaa myös valmiina. Vinkkejä monia allergioita huomioiviin valmistuotteisiin löytyy Allergia-, iho- ja astmaliiton blogista. Listauksen on koonnut ruoka-allergianeuvoja Ilona.
Monissa hääjuhlissa kootaan karkkibuffet, jossa on erilaisia karkkeja vaikkapa läpinäkyvissä lasipurkeissa. Ruoka-allergisia vieraita varten lasipurkkien pohjaan voi kiinnittää karkkien ainesosatiedot. Vaikeasti allergisille vieraille kannattaa varata yhtä tai useampaa karkkilaatua erikseen avaamattomissa pakkauksissa.
Jos lasten juhlissa on vieraana vaikeasti ruoka-allerginen, kaikki pikku ruokailijat ohjataan käsipesulle ennen ruokailua. Näin pestään sekä taudinaiheuttajat että mahdolliset ruoka-allergeenit pois käsistä ennen pöydän ääreen istumista. Käsienpesu toistetaan ruokailun jälkeen, jotta ruokajäämät eivät kulkeudu käsien välityksellä leluihin, joista ne voisivat päätyä allergisen käsiin ja suuhun.