Ristiallergia ja ruoka-aineet
Ruoka-aineista tulevat ristiallergiaoireet ovat yleensä lieviä ja ruoka-aineita voi syödä oireiden sallimissa rajoissa.
Puolet koivuallergisista saavat ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista:
- raa’at vihannekset: peruna, porkkana, paprika, palsternakka ja tomaatti
- selleri, myös kypsennettynä
- kypsentämättömät hedelmät: omena, päärynä, luumu, kiivi ja persikka.
- pähkinät ja manteli, myös kypsennettyinä
- mausteet: pippurit, kaneli, inkivääri, kurkuma, sinappi, kumina ja muut maustesiemenet
Ristiallergia heinien ja ruokien välillä on harvinaista. Heinäallerginen voi saada ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista:
- vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, maissi ja durra
- tuoreet herne ja meloni
- maapähkinä, soija ja tomaatti
Pujoallerginen voi saada ristiallergia-oireita joistain, lähinnä kypsentämättömistä, ruoka-aineista:
- sarjakukkaiskasvit: selleri, porkkana, korianteri, kumina ja anis
- koisokasvit: peruna, paprika ja tomaatti
- pippurikasvit
- sumakkikasvit: rosepippuri ja mango
- liljakasvit: sipuli, valkosipuli ja purjo
- ristikukkaiskasvit: kaalit
- palkokasvit: maapähkinä ja soija
- ruusukasvit: manteli
Luonnonkumia voivat sisältää mm. kuminauhat, kumihanskat, kondomit, ilmapallot, saappaat, kumitutit ja autonrenkaat. Luonnonkumi- eli lateksiallerginen voi saada ristiallergiaoireita joistain ruoka-aineista:
- kypsentämättömät peruna, banaani, avokado ja kiivi
- kastanja, papaija, meloni ja saksanpähkinä
Ruoka-aineita ei kannata välttää varmuuden vuoksi tai turhaan. Monipuolinen ruokavalio, oireiden sallimissa rajoissa, edistää terveyttä.
Ristiallergiaoireita aiheuttavia ruoka-aineita